Украшением любого дастархана и наиболее излюбленным блюдом у казахов всегда считалось мясо по-казахски. Отварное мясо обычно подавалось большими неразделанными кусками. Хозяин резал мясо, угощая каждого гостя лакомыми кусочками: тазовые кости и голень отдавал почетным старикам, грудинку - зятю или невестке, шейный позвонок - девушкам и т.д. Самому почетному гостю хозяин преподносил приготовленную особым способом голову барана. Гость должен был разделить голову между присутсвующими, соблюдая определенный ритуал, в котором сказывался древний обычай уважительного отношения к гостям, старикам, детям, близким и дальним родственникам.
Перевод текста SOYLEM: Қонақ ең алдымен қымыз, шұбатты бердi немесе айран, содан соң - сүтпен шай немесе Сливкомен, бауырсақтармен, мейiзбен, иримшиком, құртпен.
Жылқы етiнен шайнамасы содан соң ердi немесе қой етi - Каза, шужук, қысты, жая, сур - ет, карта, Қабырға.
Бидай ұннан шелпектiң болған iсi кез-келген үстелде мiндеттi түрде.
Кез-келген дастарқанның әшекейiмен және ең ең ұнамды тағам қазақтарда қазақша ет әрқашан есептедi.
Пiсiрiлген ет үлкен неразделаннымиюмен кесек-кесегiмен әдетте берiлдi.
Қожайын ет, дәмдi тамақ шақпақтардың әр қонағы татыра кесiлдi: жамбас сүйек және жiлiншiк құрметтi шалдар, төстi бердi - күйеу бала немесе келiнге, ауыз омыртқа - қызына және қожайыны сый қонағына өзiне тағы басқалары қойдың ерекше тәсiл әзiрлен басын тартты.
Қонақ присутсвующимию аралығында бас, инабатты қонақтарға, шалдарға көзқарасының ежелгi салты, балаларларға, ағайын-жұртты айтқан белгiлi салт сақтала бөлуi керек